Nandu hordozókendő, Mei Tai
Monapel mosható pelenkák
HUN | ENG


Manókboltja.hu webáruház a Gyerekekért

Gyakori kérdések

A textilpelenkákat mosni kell, ezzel együtt is kevésbé szennyezi a környezetet mint az eldobható?

Az eldobható pelenkák tulajdonképpen kétszer is súlyos terhelést jelentenek a környezetünknek. Először a gyártásuk folyamán keletkezik ipari szennyvíz, valamint a pelenkához felhasznált műanyagok, vegyszerek előállítása is szennyezi a környezetet. Az alapanyaghoz hatalmas erdőterületeket irtanak ki, és puhafa erdőket telepítenek, így megbontva az ökológiai egyensúlyt. Az eldobható pelenkák szennyezik a környezetet a szállításuk során is. Tulajdonképpen már ez is sokkal több, mint ami a textilpelenkák mosásával jár. Ráadásul természetes mosószerek használatával ez is csökkenthető. Másrészt az eldobható pelenkák hatalmas mennyiségű hulladékot is jelentenek, amely nem lebomló hulladék. Mostanában egyes pelenkagyárak megjelentek olyan pelenkákkal, amelyeket lebomlónak hirdetnek. Az tény, hogy ezek a pelenkák szétmállanak idővel, viszont azok az anyagok, amire szétmállanak, továbbra sem bomlanak le a talajba vagy a vizekbe kerülve. Ez a megoldás talán még rosszabb, mivel belemosódnak a talajvízbe.

Milyen gyakran cseréljem?

A Monapel mosható nadrágpelenkák nedvszívása jóval nagyobb, mint a hagyományos tetra textilpelenkáké. Általában napi 5-6 pelenkával lehet számolni. Természetesen, ha kakis lesz a pelenka, minél előbb tisztába kell tenni a kisgyermeket. Nagyobb gyermeknél éjszakára használható a Praktika pelenka két betéttel a nagyobb nedvszívás érdekében. A bőrgyógyászok véleménye szerint a minél gyakoribb pelenkacsere a legjobb megoldás a pelenkakiütés ellen. Az eldobható pelenkáknál is a gyakori cserét javasolják. Sajnos az eldobható pelenkákat, egyrészt mivel nagyon nagy nedvszívásúra készítik, másrészt az ára miatt, ritkábban cserélik a szülők. Emiatt magasabb a pelenkakiütések előfordulási aránya az eldobható pelenkák elterjedése óta. Ezt átgondolva tulajdonképpen nincs szükség az eldobható pelenkák extra nedvszívó képességére.

Nem ázik fel a baba bőre?

A textilpelenkák egyértelműen jobbak a kisgyermek bőrének. A baba bőrével csak természetes anyag érintkezik. Mosható nadrágpelenkáink nedvszívása jóval nagyobb, mint a hagyományos tetra textilpelenkáké. Egy kutatás szerint, a pelenkakiütések előfordulásának gyakorisága 7.1%-ról 61%-ra növekedett az eldobható pelenkák használatának elterjedése óta. (Procter & Gamble tanulmány) Egy másik cikk pedig arról számol be, hogy az eldobható pelenkát használó egy hónapos csecsemők 54%-ánál fordult elő pelenkakiütés, ebből 16 %-nak súlyos pelenkakiütése volt. Régebben, még az eldobható pelenkák előtti textilpelenkás korszakban az előforduló pelenka kiütéseket leginkább a pelenkában maradt mosószer maradványok okozták. Mivel akkor hypoval fertőtlenítették a pelenkákat, ugyanakkor kézzel mostak, így az öblítés során visszamaradhatott fertőtlenítő vagy mosószerszármazék. Az akkor használatos pelenkafóliák pedig PVC anyagok voltak, amelyek nem szellőztek. A mosható nadrágpelenkák kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a külső vízzáró réteg ne PVC anyagú legyen. A vinil bevonatú anyagként feltüntetett külsők szintén PVC-t tartalmaznak. Ezek legtöbbször valamilyen vivőanyagok, pl. poliészter, PVC bevonattal, amelynek eredményeképpen nem szellőznek, valamint magának a PVC anyagnak a használata sem ajánlott, főleg nem folyamatosan kisbaba bőrével érintkező terméken. A Monapel mosható nadrágpelenkák külső vízzáró rétegeként kizárólag PVC-mentes anyagokat használunk, a kisbabák egészségének érdekében.

Mit tegyek ha átázik a pelenka?

Ha átázik a pelenka, akkor először célszerű ellenőrizni, hogy jól van-e feladva a pelenkakülső, nem lóg-e túl a külsőn a textilpelenka a deréknál és a comkivágásnál. A külső feladása után érdemes a külső és textil részt úgy eligazgatni, hogy a külső derekánál ne lógjon ki a textilpelenka. Figyeljünk rá, hogy a combkivágásnál a külső rész szélei ne forduljanak befelé, a textil pelenkát pedig vissza kell tűrni.

Az átázás sokszor jelenti azt, hogy ideje méretet váltani. A textilpelenkát csak eggyel nagyobb méretűre kell patentolni, külsőből pedig az ennek megfelelő nagyobb méretet kell használni. Az L-es méret után a Praktika pelenkát már nem lehet nagyobbra állítani, és nem is szükséges. Ha az L-es külsővel már átázik vagy láthatóan kicsi, akkor itt az ideje az XL-es külső használatának.

A pelenkákat az első használat előtt ki kell mosni, különben előfordulhat, hogy kifolyik a nedvesség, nem szívja be. A flanel anyag a gyártás folyamán kap egy bevonatot, amit ki kell mosni belőle, hogy elérje a megfelelő nedvszívását.

Sokszor okoz problémát a popsikenőcs túlzott használata. Ha túl vastagon kenjük, akkor átkerülve a pelenka anyagára azon vízzáró bevonatot alkot.

Amennyiben a külsőket nem megfelelően használjuk, akkor idő előtt elveszthetik vízzáró tulajdonságukat. Használat előtt olvassa el a Kezelési útmutatót.

Mit tegyek, ha mosás után foltos marad a pelenka?

A folttól függetlenül a kimosott pelenka tiszta, de előfordul, hogy a textil szálait elszínezi, ha kakis lesz. Általában ez néhány mosás után eltűnik. Ha lehetőség van szabad levegőn szárítani, vagy akár csak néhány órára kitenni a pelenkákat, akkor azokból eltűnik a folt. Akár borús, hideg időben is érdemes kitenni a pelenkákat egy rövid időre. A Monapel eldobható vékony papírbetét használatával a pelenkát kevésbé színezi el a széklet.

Melyik a praktikusabb, ha a külső nincs egybevarrva a pelenkával, vagy a kombinált pelenka?

Mindkét pelenka típusnak más az előnye. Ha a külső nincs egybevarrva a pelenkával, akkor szükség van egy textil nedvszívó nadrágpelenkára, azaz belsőre, és erre kell ráadni a vízzáró külsőt. Melyek ennek a megoldásnak az előnyei? Egyrészt olcsóbb így a pelenkázás, hiszen külső nedvességzáróból sokkal kevesebb is elég, mint a textilpelenkából. A kombinált pelenkák, mivel egybe vannak varrva a külsővel, drágábbak. A nem kombinált pelenkáknál a textil nadrágpelenka belsőnél megoldható a méretállítás (Monapel Praktika), így nem kell a baba növekedésekor újabb készletet vásárolni a nagyobb méretből, elegendő néhány nagyobb külső beszerzése. A kombinált pelenkáknál csak nagyon szűk mérethatárok között lehet megoldani a méretállítást. A külsővel nem egybevarrt pelenkák gyorsabban is száradnak. A nadrágpelenka és a külön feladott külső természetesen nem alkot nagyobb csomagot a baba lába között, mint az egybe varrt, hiszen ugyanannyi réteg van a gyermeken mindkét esetben. A kombinált pelenkák azért népszerűek, mert nagyon egyszerűen feladhatóak a babára, hiszen a vízzáró külső egybe van varrva a nedvszívó nadrágpelenkával, azaz a belsővel. Sokaknál beválik kiegészítő pelenkaként. Nálunk akkor bizonyult praktikusnak ez a megoldás, amikor a nagypapa vigyázott a kicsire. Ezzel a pelenkával bárki könnyen elboldogul.

Melyik a jobb, a pamut vagy a poliészter bevarrt nedvszívó réteg?

A modern mosható nadrágpelenkák általában tiszta pamut flanel anyag közé varrt bőrbarát poliészter nedvszívó réteggel készülnek. Miért jó ez? Mert könnyebb és kevesebb anyaggal érhető el ugyanaz a nedvszívás. Így kisebb a csomag a baba lábai között. A poliészter nedvszívó réteggel készült pelenkák sokkal gyorsabban száradnak, így kevesebb is elegendő belőlük. A baba bőrével érintkező anyag ebben az esetben is tiszta pamut. Rendelésre készítünk pelenkákat tiszta pamut nedvszívó réteggel is. Ekkor számolni kell azzal, hogy a pelenkák kicsit nehezebbek, és több anyag kerül a baba lábai közé. A tiszta pamut nedvszívó rétegű pelenkák jóval lassabban száradnak, így másképp kell számolni az ajánlott mennyiséget. Ebben az esetben, napi 5-6 pelenkával számolva, kétnaponkénti mosással, két napra 10-12 pelenkára lesz szükségünk. A következő napra szükséges 5-6 pelenka, amíg a kétnapi adag megszárad, de mivel tovább tart a száradás, kell még 3-5 db.

Mit tegyek, ha a tépőzár nem tapad?

Ha mosásnál nem hajtjuk vissza a pelenka hátsó részén lévő tépőzárat, akkor a tépőzár egy idő után eltömődhet a mosás során összeszedett szöszökkel. Ez előfordulhat akkor is, ha nem jól illesztve van visszahajtva a tépőzár. Lehetőleg a pelenkákkal ne mossunk össze szöszös, bolyhos anyagot, pl. kötött holmikat. Ha már eltömődött a tépőzár, akkor ki lehet szedni a tépőzárba belekerült szöszöket.

Mennyi ideig bírják ezek a pelenkák?

A Monapel Praktika mosható nadrágpelenka, a használati utasítás betartásával általában két gyermeknél is használható. A Monapel légáteresztő külső (pl. MonaWrap) egy gyereket mindenképpen, de sokszor kíméletes kezelés mellett két gyermeket is kiszolgál. A külső élettartamát az is befolyásolja, hogy hány külsőt használunk, azaz milyen gyakran kerül mosásba.

Olyan nagynak tűnik a csomag a baba lába között az eldobhatóhoz képest. Nem akadályozza ez a picit a mozgásban?

Határozottan nem akadályozza a mozgásban. Generációk nőttek fel textilpelenkát használva, tulajdonképpen az eldohatók nem olyan régóta terjedtek el. A babák mozgásfejlődésében pedig nem következett be változás. Az, hogy a baba lába között több anyag van, tulajdonképpen előnyösebb, mivel segíti a terpesztartást, és így az egészséges csípőízület fejlődését. Amikor pedig a kisgyermek feláll, a lábak közötti anyag megelőzheti a lábfejek befelé fordulását. Minden gyermeknek megvan a saját ritmusa a mozgásfejlődés során. Persze minden szülő izgatottan lesi, várja, hogy a kisbaba mikor fordul, ül, mászik, kezd járni, viszont nem érdemes ok nélkül siettetni, türelmetlenül, aggódva várni a következő lépcsőfokot. Örüljünk mindig annak, amit éppen tud a gyermek.

Tényleg légáteresztő a külső anyaga? Hogyan működik ez?

A légáteresztő és egyben vízzáró anyagok a legmodernebb, új fejlesztésű anyagok. A légáteresztő képesség ezeknél az anyagoknál kétféleképpen működhet. Az egyik, hogy a hordozó anyagon lévő bevonat olyan mértékben porózus, hogy a levegő részecskéi még átférnek, míg a vízmolekulák, melyek nagyobbak, már nem férnek át. Más ilyen anyagok diffúziós elven működnek. Az általunk használt anyagok az első elven működnek. Ezeket az anyagokat használják pl. a hegymászók, ahol nagyon fontos, hogy az anyag szellőzzön, ezzel megakadályozva az izzadást és befülledést, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy akár extrém időjárási körülmények között se ázzon át a ruházat. A szellőző anyagok manapság egyre nagyobb teret kapnak a védőruházatoknál is, ahol szintén fontos, hogy a bennük dolgozó ne érintkezzen a külső anyagokkal, ugyanakkor a bőr egészségének védelme és a komfortérzet miatt fontos, hogy az anyag szellőzzön. A külsőink poliészter és poliuretán összetételűek. Garantáltan PVC (vinyl bevonat) mentesek! A Monapel mosható nadrágpelenkák külső vízzáró rétegeként kizárólag PVC-mentes anyagokat használunk a kisbabák egészségének érdekében. A különböző márkájú mosható nadrágpelenkák kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy a külső vízzáró réteg ne PVC anyagú legyen. A vinyl bevonatú anyagként feltüntetett külsők biztosan PVC-t tartalmaznak, legtöbbször valamilyen vivőanyaggal, pl. poliészter PVC bevonattal. Amellett, hogy nem szellőznek, magának a PVC anyagnak a használata sem ajánlott, főleg nem folyamatosan kisbaba bőrével érintkező terméken.


Monapel ÖKO mosható pelenkázás

© 2000 - 2020 - monapel.com - Mosható pelenka, Úszópelenka, Pelenkázási kiegészítők, Szoptatási kiegészítők, Leszoktató pelenka