Nandu hordozókendő, Mei Tai
Monapel mosható pelenkák
HUN | ENG


Manókboltja.hu webáruház a Gyerekekért

MOSHATÓ PELENKA

Honlapunkon szeretnénk modern, bőrbarát és környezetkímélő lehetőséget kínálni a kisbabák pelenkázásához. Az itt található információkkal szeretnénk hozzájárulni a környezettudatos vásárlási szokások kialakulásához.

A textil nadrágpelenkák használata egyszerű, mosásuk nem jelent többletmunkát. A korszerű textilpelenkák könnyen feladhatóak, kényelmesek a babának, nedvszívásuk nagyobb mint a hagyományos textilpelenkáké. Kiemelten fontos érv, hogy költségkímélő, gazdaságos megoldás.

A Monapel nadrágpelenkák 15 éve népszerűek a textilpelenkázást választó édesanyák körében. Az eltelt 10 év alatt termékeinket széles körben tesztelték, és legnagyobb örömünkre elégedett anyukákat tudhatunk magunk mellett. Nagyon fontos számunkra a vásárlók elégedettsége, ezért arra törekszünk, hogy pelenkáink kiváló minőségűek legyenek. Vevőinkkel személyes kapcsolatot is tartunk, nyitottak vagyunk a visszajelzésekre, egyedi elképzeléseket is megvalósítunk. A textilpelenkázással kapcsolatos kérdésekre nagyon szívesen válaszolunk, mivel három gyermekünknél magunk is textilpelenkát használtunk.

Termékeinket a legjobb minőségű anyagokból készítjük. Káros anyagoktól mentesek, Ökotex Standard 100, Product class 1. minősítésű alapanyagokat használunk. Vállalkozásunk családbarát munkahelyek kialakítására törekszik.

Miért használjunk mosható pelenkát?

A textilpelenka kényelmes, környezetbarát és gazdaságos megoldás a pelenkázásra. Azokban az országokban, ahol a 70-es évektől elterjedt lett az eldobható pelenkák használata, manapság egyre több szülő tér vissza a textilpelenkák valamely változatához, környezetvédelmi és takarékossági okokból egyaránt. A textilpelenkát választó szülők számára korszerű lehetőség a textil nadrágpelenka.

Melyek az előnyei a mosható nadrágpelenkáknak?

Nedvszívó képessége sokkal jobb, mint a hagyományos textilpelenkáké, használata jóval egyszerűbb. Könnyen feladható a babára, és szabása miatt jól illeszkedik. A pelenkák nagy nedvszívó képességű belső réteget tartalmaznak, így a gyermek bőre nem ázik fel, ugyanakkor a bőrével érintkező textil fenntart annyi nedvességérzetet, ami a korábbi szobatisztává váláshoz vezethet. A felmérések szerint a szobatisztává válás időszaka több hónappal kitolódott az eldobható pelenkák elterjedése óta.

A baba lábai között lévő textil terpesztartást biztosít, ami elősegíti az egészséges csípőízület kialakulását. A hiedelemmel ellentétben a textilpelenkák mosása nem telik sok időbe. Mosásuk egyszerű, gyorsan száradnak, és teregetéskor nem foglalnak sok helyet. A textilpelenkák használata a picik bőrének is sokkal jobb. Egy kutatás szerint, a pelenkakiütések előfordulásának gyakorisága 7.1%-ról 61%-ra növekedett (Procter & Gamble tanulmány) az eldobható pelenkák elterjedésével. Egy másik cikk arról számol be, hogy az eldobható pelenkát használó egy hónapos csecsemők 54%-ánál fordult elő pelenkakiütés, ebből 16 %-nak súlyos pelenkakiütése volt. (Journal of Pediatrics Health Care 1 (1987): 26-34.)

A textilpelenkák használata kíméli a környezetünket is. A statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer pelenkát használ el a szobatisztaságig, azaz átlagosan 27 hónapos koráig. Ez közel egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. Ennek a szeméthegynek a lebomlási ideje több mint száz év, és bomlásuk során környezetkárosító anyagok keletkeznek. Ugyanakkor az eldobható pelenkák az előállításuk során is súlyosan terhelik a környezetet.

A textil nadrágpelenkák használata gazdaságos. Kb. 4 havi eldobható pelenka költségéből szobatisztaságig megoldható a pelenkázás. Használható kiegészítő megoldásként is az eldobható pelenkák mellett, például sokan otthon textilpelenkát használnak, házon kívüli hosszabb programokra pedig eldobható pelenkát. Érdemes néhány darabot tartani otthon arra az esetre, ha elfogy az eldobható pelenka és nem sikerül beszerezni a szokott típusból vagy megfelelő méretben.

Hasznos tanácsok a mosáshoz:

A textilpelenkák használata egyértelműen környezetkímélőbb megoldás, mint az eldobható pelenka. A mai háztartásokban megtalálható automata mosógépek használatával pedig a mosás sem probléma. A mosás bekészítése és a teregetés is mindössze pár percbe telik.

A textilpelenkák mosás előtti tárolásához szükséges a mosások gyakoriságától függően 2 vagy több műanyag, fedeles vödör. A pisis pelenkákat egy háromnegyed részéig megtöltött vödör enyhén ecetes vízben tároljuk (10 l vízhez kb. 1 dl 15-20%-os ecet).

A kakis pelenkákat lehetőleg külön vödörbe, forró vízzel elkészített ecetes áztatólébe helyezzük. Ha nincs hely külön vödörnek erre a célra, akkor akár egy vödörben is tárolhatóak.

Az ecet fertőtlenítő hatású, ezért nem kell és nem is szabad klór tartalmú mosószereket használni. Amíg az ecet környezetbarát tisztítószer, a fertőtlenítő mosószerek nem lebomló anyagok, és a talajba jutva eltömítik azt, ún. elzsírosodást, elszappanosodást okoznak. A pelenkában megbújó maradványaik pedig irritálhatják a baba bőrét.

A pelenkákat két- három napig tárolhatjuk így. Ha ritkábban mosunk, a második-harmadik napon cserélni kell az ecetes vizet. Nagyobb gyermekeknél, amikor a pisi már erősebb szagú, az áztatás előtt érdemes tiszta vízben átöblíteni a pelenkát egy kisméretű lavórban. Így az áztatott pelenkák pár nap múlva sem szagosodnak. A kakis pelenkákból a szilárd szennyeződést a WC-be kell eltávolítani, majd a maradék szennyeződést hideg vízzel lemosva lehet a pelenkát a vödörbe helyezni.

Jó ötlet, és házilag is megvalósítható a WC vízcsövére szerelt zuhany, amellyel a szilárd szennyeződést egyszerűen le lehet öblíteni. Egy egyszerű csap és gumicső is megfelel a célra, de a kádban egy vödörbe is öblíthetjük, amit utána a WC-be öntünk.

Mielőtt az áztató vízbe tennénk, a Monapel Praktikán a hátsó tépőzárat vissza kell hajtani és a patentokat szét kell nyitni. Mosáskor a vödrökből a pelenkákat rögtön a mosógépbe lehet tenni az áztató víz leöntése után. Előmosás program után akár más textíliák is beletehetők a mosásba, de ha legalább kétnaponta mosunk, akkor ez szükségtelen, mivel a pelenkák kitesznek egy mosást. A 60 fokon történő mosás elegendő és takarékosabb.

Ajánljuk a környezetkímélő, lebomló mosószerek használatát, egyrészt mivel egyes mosóporok összetevői eltömíthetik a pelenka szálait, másrészt mivel ugyanolyan, sőt sokszor jobb eredményt érhetünk el használatukkal, a környezet felesleges terhelése nélkül. Ilyen környezetkímélő mosószer például a mosószóda. Egy-két kanál mosószóda hozzáadása a megszokott mosószerünkhöz adagolása lehetővé teszi, hogy csak feleannyi mosóport használjunk. Így olcsóbb a mosás, valamint a mosószóda vízlágyító hatású, így kíméli a mosógép fűtőszálát is.

Fehérít és illatosít a mosóprogram utolsó öblítéséhez adott háromnegyed csészényi ecet. A napfény is erőteljesen fehérít, még akkor is, ha éppen felhős az idő. A friss levegőn szárított pelenka fertőtlenítetté és illatossá válik. Érdemes akár felhős vagy hideg időben is egy rövid időre kitenni a pelenkákat a szabad levegőre.

A szövetlágyítók, öblítők olyan bevonatot hagyhatnak a pelenka pamut szálain, amelyek csökkentik annak nedvszívó képességét, és allergiás kiütéseket okozhatnak. Ahol a csapvíz kemény, egy idő után a pelenkák is megkeményedhetnek. A szódabikarbónás vízlágyítás segíthet.

A pelenka külsők élettartamát növeli, ha mosógépben történő mosáskor mosóhálóba helyezzük.

A kéz bőrét megóvja a gumikesztyű használata. Ajánljuk minden mosási és takarítási munkához, amikor valamilyen vegyszert használunk!

A Monapel nadrágpelenkák gyorsan száradnak és szárításkor nem igényelnek akkora helyet, mint a hagyományos textilpelenkák, így kisebb méretű lakásban sem okoz gondot a teregetés. Nálunk nagyon bevált az úgynevezett körszárító, amelyre fel lehet csipeszelni a pelenkákat, és utána bárhová fel lehet akasztani a szárítót. Egy ilyen szárítóra 10 pelenkát lehet felcsipeszelni, így megoldható például, hogy újrateregetés nélkül, akár rövid időre is kitegyük a pelenkákat, majd a szobában szárítsuk tovább.

MOSHATÓ PELENKA

MOSHATÓ PELENKA

MOSHATÓ PELENKA

MOSHATÓ PELENKA

MOSHATÓ PELENKA


Monapel ÖKO mosható pelenkázás

© 2000 - 2020 - monapel.com - Mosható pelenka, Úszópelenka, Pelenkázási kiegészítők, Szoptatási kiegészítők, Leszoktató pelenka